Föräldrars ändrade fokus

När man blir förälder och bilar familj är det många saker med ens liv som förändras. Nya levnadsvanor och förutsättningar för vad som funkar i vardagen kommer till, och det gäller att anpassa sig till de omställningar som sker.

Många kommer till en punkt i livet där de skaffar partner och barn, och för en del kommer allt som familjelivet innebär på ett väldigt naturligt sätt, medan andra har lite svårare att anpassa sig till de nya förutsättningarna som en familj innebär. Man kan inte längre leva livet på enbart sina egna villkor, utan man måste nu ta hänsyn till och anpassa sig efter barnens behov först och främst. En förälder behöver välja att prioritera bort det de kanske helst själva vill för att sätta barnet i första rummet. Det finns några exempel.

  • Det kommer inte längre funka med en snygg, snabb sportbil. Som förälder är det andra saker som behöver prioriteras när man köper bil. Det får bli en rymlig, begagnad Volkswagen i stället. De aspekter som är viktiga är att bilen är säker, att det finns plats för alla barn och allt som de kan tänkas behöva ha med sig, samt att den gärna får vara bränslesnål, då familjer ofta behöver vända på slantarna i viss mån. Svenska Dagbladet har här skrivit om några av de bästa familjebilarna.
  • Maten kommer att förändras. Det kommer inte längre finnas tid för ordentliga långkok eller avancerade smaker, när du trött kommer hem från jobbet med hungriga barn är det inte läge att börja fixa någon kulinarisk måltid. Det blir ofta falukorv och pulvermos, allt för att spara tid och få barnen utfodrade.
  • Dina egna fritidsaktiviteter får åsidosättas till förmån för barnens. Visst kommer du att ha tid att träna emellanåt, men skjutsande av barn till deras aktiviteter kommer vara en högst aktuell del av vardagen. En lösning kan vara att du hittar ett träningsställe i anslutning till platsen där barnet tränar. Spelar hen till exempel innebandy kanske det finns ett gym eller en simbassäng i sporthallen som du kan träna i under tiden barnet tränar.

Kanske låter det som att det är många saker som är tråkiga. Mycket av det som familjer gör och ägnar sig åt kan ibland ses på med nedlåtande blick och kallas för ”Svensson”-liv, men det är oftast från personer som inte själva har någon relation med barn. Och när de väl bildar familj så inser de att snabba bilar, pulled pork och tre pass Bodypump i veckan inte är det viktigaste att hålla fast vid. För när man väl får barn så slutar de där sakerna vara så himla viktigare, för det där barnet som man själv skapat kommer på sätt och vis att bli mittpunkten i ens universum, och man skulle inte byta bort dem mot något. Att bli förälder innebär ofta en förändring av personligheten, den förändras till det mer omvårdande och ansvarsfulla hållet. Detta gäller förstås inte alla, men då kan man fråga sig om de verkligen var redo att skapa en familj. Men i de flesta fall kommer de här förändringarna naturligt, när fokus skiftar från en själv till ens familj, och man vill att familjen ska må bra och trivas.