Så väljer du smycken till barn

Dina barn kan gilla att klä upp sig i fina smycken precis som du själv. Det är viktigt att du satsar på hållbara material som också är giftfria. Vad mer ska du tänka på när du köper smycken till dina barn? Det får du svar på här.

Det finns idag ett stort utbud av barnsmycken med olika motiv. Det kan vara allt från fjärilar och hjärtan till elefanter. Alltså är det lätt att hitta något som ditt barn tycker om. Utgå från vad ditt barn tycker om och välj ett smycke eller berlocker som passar.

Så väljer du rätt storlek

Du bör alltid undvika smycken med smådelar för barn under tre år. Detta för att de inte ska stoppa berlocker eller pärlor i munnen. I övrigt så brukar standardlängden för ett barnhalsband ligga på 35-36 cm. Du kan ta hjälp av en storleksguide för att veta exakt vilken längd som passar ditt barn. Vissa designers tänker också på att barnet växer och tillverkar halsband med flera olika knäppen. Då är det bara att förlänga halsbandet i takt med att det blir för kort. Då kan ditt barn ha sitt favorithalsband ganska länge. Om ditt barn verkligen gillar en berlock kan du också köpa en längre kedja om den gamla inte räcker till.

Satsa på bra material

När du väljer smycken till ditt barn är det bäst att välja nickelsäkra smycken. Även om ditt barn inte har uppvisat några tecken på allergi är det alltid bäst att vara på den säkra sidan. Många smycken görs i rostfritt stål vilket betyder att de håller sig snygga även vid lek och stök. Barn har ju en tendens att inte vara lika rädda om sina smycken som vuxna. Tänk därför på att välja hållbara material som tål lite. Oftast lönar det sig att gå upp en prisklass då de tenderar att hålla bättre.

Dessa trender råder nu

Trender kommer och går även inom barnsmycken men det viktigaste är ändå att du väljer något som ditt barn tycker om. Några motiv som alltid brukar vara populära är:

  • Hjärtan och diamanter
  • Olika slags djurmotiv
  • Bokstäver eller barnets namn

Barn brukar även gilla allt som skimrar och glittrar. Ett halsband eller armband med fejkade diamanter är därför ett säkert kort. Du kan också ta ledtrådar av barnets kläder. Det brukar avslöja vad barnet har för intressen och gillar för motiv. Du behöver inte heller ge ett fullt halsband utan kan istället ge några vackra berlocker. Det har till exempel blivit väldigt populärt att plocka ut sina egna berlocker och göra sina egna armband eller halsband. Då har det också möjligheten att bli mer personligt. Fråga dig också om barnet föredrar guld eller silver. Om det ska vara en present kan du alltid fråga barnets föräldrar. De kan ge dig bra tips och ledtrådar till vad barnet skulle älska att få. Om barnet har hål i öronen kan du även välja att ge ett par vackra örhängen i form av stjärnor eller något annat gulligt motiv.