En krislåda när nöden kallar

stormkök

Det är extremt svårt att förutse när en krissituation skulle kunna infinna sig. Dock kan nöden komma och knacka på när du minst anar det. Har du dessutom fler än du själv att ta ansvar för, ja då kan krissituationen utökas och göra sig ännu mer påmind. Så, vad ska du tänka på för att kunna förbereda dig själv och dina kära inför oförutsedda händelser?

Ett nödläge kan komma plötsligt. Oväder kan bryta ut, en brand kan sprida sig eller strömmen kan gå så att du famlar i mörker, rent bokstavligt talat. Kanske är det lätt att vara efterklok, men för att undvika tråkigheter när du står utan vatten, el eller liknande, är det av stor vikt att du skaffar en krislåda med alla nödvändiga ting – ungefär som ett första hjälpen-kit inför tuffa och laddade situationer. Leta vidare på https://criseq.se/produkt-kategori/beredskapslada-krislada/ för den bästa hjälpen.

stormkökVad ska en krislåda innehålla?

En krislåda bör alltid finnas på en säker plats i hemmet för högsta, möjliga beredskap i oväntade situationer. Den ska vara enkel att hitta och öppna och du bör instruera dig och din familj direkt när den levereras eller köps för att kunna veta hur allting i lådan fungerar. Enligt Röda Korset bör följande saker finnas tillgängliga.

Extra proviant och stormkök

Se alltid till att bulla upp med konserver och mat som håller länge och inte ruttnar. Om ström eller vatten skulle försvinna, så kan du alltid öppna en konservburk och förse dig och dina anhöriga med näring. Se även till att ha sötsaker tillhands, såsom chokladkakor eller kex, inte minst om någon i familjen är extra känslig och behöver stilla sötsuget.

Addera också ett fungerande stormkök för att kunna laga mat om ni inte har tillgång till spis eller ugn.

Elektricitet för nödsituationer

Se till att ladda upp med powerbank, ficklampa, extra batterier samt en solcellspanel om du vill gardera dig ordentligt. Din telefon måste kunna fungera och du måste kunna ladda diverse utrustning för att överleva eller invänta hjälp.

Värme A och O

Stoppa i en nödfilt och införskaffa en fotogenkamin om det är kallt ute och du och din familj behöver värma er.

Vatten – människans flytande byggstenar

Rent vatten är bland det viktigaste en människa kan ha i närheten när det krisar sig. Om du befinner dig någonstans där vattnet behöver renas, så finns det vattenreningsfilter att köpa för sin krislåda. Du kan även lägga till ett litet vattentest för att se om vattnet där du är, kan drickas.

krislådaLäs på inför ett nödläge med en handbok

Förutom att bekanta dig med hur du ska göra för att använda ett stormkök eller testa vattnet, så bör du även läsa på grundligt om hur du ska agera i beredskapslägen och nödsituationer. Det finns idag många böcker att låna eller köpa för att inte drabbas av panik när krislådan väl ska öppnas och användas. Ju mer du behåller lugnet, desto mer sannolikt är det att krisen kanske inte utvecklar sig så ”krisartat” som du hade kunnat tro. Om du redan är en inbiten vildmarksmänniska som är van att handskas med naturens resurser, så kan det vara lättare, men är du en stadsbo som värdesätter bekvämlighet framför det mesta, så kan en krisberedskapsbok komma till stor nytta.