Hur du undviker cykelstölder

två cyklar vid järnräcke
Cykelstölderna har ökat de senaste åren, och det är tyvärr brott som sällan klaras upp. Det verkar nästintill omöjligt att återfå en stulen cykel och uppklaringsprocenten ligger betydligt lägre än för många andra brott. Om du låter ditt barn cykla själv till skolan och ställa cykeln på skolgården är det därför viktigt att ni tänker på stöldrisken och vad ni kan göra för att minska den.

Det finns faktiskt flera enkla knep att ta till för att säkerställa att barnets cykel inte blir stulen. Som förälder är det viktigt att prata med sitt barn om detta och vidta åtgärder, exempelvis en så enkel sak som att köpa ett extra starkt cykellås.

Lås alltid och överallt

Ett av de absolut mest effektiva sätten är att undvika stöld med ett cykellås och göra det till en vana att alltid använda cykellås. Var tydligt med ditt barn att alltid låsa cykeln, även om cykeln bara lämnas utan uppsikt i några minuter. För att erhålla ett lämpligt skydd mot stöld bör du som förälder även tänka på att köpa ett lås av något högre kvalitet.

Lås flera cyklar med varandra

Ett annat tips för att undvika alla cykelstölder som ”ökar kraftigt” är att tala med andra föräldrar på skolan och kanske ordna så att barnen kan låsa fast sina cyklar i varandras. Det gör det i princip omöjligt för tjuven att bära med sig en eller flera cyklar. I kombination med starka cykellås är detta mycket effektivt.

Färska siffror från Brå visar att cykelstölderna ökat med 28 procent under 2019 jämfört med 2018

Sätt dig in i tjuvens tankesätt

Ett tredje tips är att alltid parkera cykeln bland många andra cyklar och där det rör sig mycket folk. Om tjuven riskerar att tas på bär gärning minskar nämligen dennes benägenhet att försöka stjäla.