Hjälp ditt barn till en första bostad

Att ett barn ska flytta hemifrån väcker nog ett stort antal frågor hos dig som förälder. ”Hur kunde tjugo år gå så fort? Är jag redo för det här? Och hur i hela fridens namn ska en tjugoåring ha råd med en lägenhet i Stockholms innerstad?”

Tiden då det gick att välja och vraka mellan billiga hyreslägenheter är förbi. Nu har de flesta en bostadsrätt i sikte redan som ingångslägenhet, och att du som förälder kan behöva hjälpa ditt barn med barnets första bostadsaffär är inget märkligt. Att välja en mäklare på Östermalm är en bra start.

Stockholm kräver ekonomiska muskler

En professionell mäklare erbjuder kostnadsfri rådgivning kring köpet. Det kan vara en trygg start i den resa du och ditt barn står inför. Att kliva in på Stockholms bostadsmarknad är i dagsläget ingen enkel match. Hos Länsstyrelsen kan du läsa skräcksiffror om både prislägen och bostadsbrist. Men misströsta inte! Du som funderar på att hjälpa ditt barn till en bostadsrätt på Östermalm har troligen både erfarenhet och ekonomiska muskler.

Bli godkänd för lånet

Lawyer,Insurance,Broker,Consulting,Giving,Legal,Advice,To,Couple,CustomerAtt bli godkänd för ett bostadslån är ingen självklarhet för många unga i dag, särskilt med tanke på hur vanligt det blivit att arbeta under friare anställningsformer, samtidigt som storbankerna fortsatt ställer krav på fast anställning. Du som förälder kan göra stor skillnad genom att gå in som medlåntagare.

Att tillsammans med ditt barn räkna på vad lånet innebär i fasta kostnader är också klokt. Det är viktigt att ditt barn är klar över hur ett bostadslån fungerar, och har full koll på siffrorna vad gäller kontantinsats, amorteringskrav och räntor. Om du har möjlighet kan det vara en god idé att skjuta till extra medel till kontantinsatsen och därigenom kanske undvika ett topplån med hög ränta. På så sätt ger du ditt barn möjlighet att hålla nere sina fasta månadskostnader.

Gemensamt ägande

Att se ditt barns första bostad som en gemensam familjeinvestering kan vara klokt. Att gå in som medlåntagare kan vara en bättre idé än att ”bara” gå i borgen för ett lån i ditt barns namn för att säkerställa att bostadsekonomin sköts på ett adekvat sätt. När du tar en del av risken på lånet är det naturligt att du även får del av vinsten, som i vilken affär som helst.