Nattvandra online

För allt fler föräldrar blir det självklart att hålla koll på vad deras tonåringar har för sig på kvällarna, genom att exempelvis nattvandra. Men när det kommer till vad barnen har för sig på nätet är okunskapen stor. Det som sker online kan dock vara lika viktigt att hålla ett öga på.

Grooming är ett ord som många föräldrar har lärt sig de senaste åren, men hur förhindrar man att de egna barnen drabbas? Det viktigaste är att skaffa sig en uppfattning om vilka sidor barnen hänger på. Be dem visa dig, och om de inte vill göra det så finns det program du kan installera som håller lite koll åt dig, och till exempel skickar ett mejl med alla sajter de besökt. Om ett domännamn som verkar misstänkt dyker upp i ett sådant mejl, ta då reda på mer om sajten, exempelvis genom att googla eller genom att söka på forum som Familjeliv.

Men det är som sagt inte bara potentiella våldtäktsmän och pedofiler som man bör akta sig för på internet. Många unga spelar bort sina besparingar, eller utvecklar ett beroende, på olika typer av spelsajter. Betssons casino på nätet har en åldersgräns, men det är det inte alla sajter som har. Andra saker som frodas på nätet är rasism, sexism och olika typer av uppmaningar till våld, exempelvis instruktioner för hur man bygger en bomb. Därtill finns det många sajter på nätet där man kan beställa olika typer av droger, varav en del inte ens har hunnit bli olagliga eftersom lagstiftningen inte hinner med.

Tips till villrådiga föräldrar

Sammantaget finns det alltså en hel del som man som förälder bör hålla ett vakande öga på. Det gäller dock att man lyckas bibehålla sina ungdomars förtroende. Tänk därför på följande:

  • Snoka inte, om du inte känner att du verkligen måste.
  • Ställ frågor, var intresserad och upprätthåll en dialog.
  • Läs på om hur olika sajter fungerar, och var gärna aktiv på dem själv. Dina barn kanske hänger mycket på Flashback, men det behöver inte vara alarmerande. De kanske bara läser om hur Terje Hellesø fejkade sina numera ökända lodjursfoton. Allt som verkar alarmerande behöver inte vara det, även om det omvända också kan gälla.