Tankar om frierier och förlovningstid

Idag är det inte lika vanligt, åtminstone inte i västvärlden, att man följer den gamla traditionen med att gifta sig först och sedan skaffa barn. Självklart är det många som gör dessa två i den ordningen men oftast inte av religiösa eller traditionella skäl utan snarare för att det har fallit sig naturligt av andra anledningar. Men oavsett om man redan är förälder eller inte, är troende eller inte så är det oftast en relativt nervös stund när man ska fria till personen man älskar.

Förhoppningsvis känner man varandra så pass väl att man med största säkerhet vet att personen man frågar kommer säga ja till frieriet. Är man osäker på sin partners känslor angående en gemensam framtid har man nog en del att fundera på. Nervositeten handlar därför sällan om vad svaret på frågan kommer bli utan snarare om själva frieriet kommer bli lyckat, om hon eller han kommer gilla ringen etcetera. På Förlovningsguiden finns det ett stort utbud av ringar i olika stilar och prisklasser för den som behöver inspiration.

Idag finns det inget rätt eller fel när det kommer till hur länge man ska vara förlovade innan man gifter sig. Det beror sig ju helt på vad paret har för drömmar, ekonomiska förutsättningar etcetera. Några kanske vill ha ett litet och enkelt bröllop och gifta sig relativt snart efter förlovningen, några andra kanske vill börja planera bröllopet direkt men gifta sig något år efter förlovningen och andra kanske är förlovade i tio år innan de bestämmer sig för att ta det sista steget. Det gör man precis som man vill. Vett och etikett-experten Magdalena Ribbing säger följande angående förlovningstiden:

”Förr var förlovningen en inledning till äktenskapet, förlovningstiden var både ibland ett slags prövotid och den tid då man skaffade ett gemensamt hem, ordnade med möbler och husgeråd, och planerade bröllopet. Men det har aldrig funnits någon regel om att man måste gifta sig inom en viss tid från förlovningen. Kungligheter brukar vara förlovade mellan ett halvår och tre månader innan vigseln. Men det går lika bra att vara förlovad fem minuter innan man gifter sig, eller i många år.”