Att ta hand om sig själv under mammaledigheten

Som stressad småbarnsförälder kan det vara svårt att hitta tiden att ta hand om sig själv lika mycket som man borde och som man gjorde innan man fick barn. Självklart förändras prioriteringarna i livet avsevärt när man blir förälder och det är klart att det inte längre är lika viktigt att vara snygg och piffig. Det är i alla fall den åsikt man oftast stöter på hos nyblivna föräldrar. Självklart kommer barnets välmående alltid först men det är faktiskt också viktigt att bry sig om sig själv. Att inte sluta ta hand om varken sitt inre eller yttre och ”bara” bli förälder. Att känna sig fin, må bra och prioritera sig själv och sina egna intressen får aldrig bli oviktigt. Oavsett vilka förändringar som sker i livet.

Ett tips kan vara att åtminstone en gång i månaden, under mammaledigheten, låta barnets pappa, en väninna, mormor eller liknande, ta hand om barnet i några timmar så att du som mamma kan få en paus och bara ta hand om dig själv. Gå till frisören, fixa naglarna, unna dig en massage eller ansiktsbehandling, ta en lång fika med din bästa vän, shoppa, ta en lång promenad etcetera. Alla dessa saker är exempel på sådant som ökar både vårt inre och yttre välbefinnande.

Även de dagar då man är hemma gäller det att ta hand om sig själv. Ta en god fika hemma i köket, unna dig en tandblekning genom Dentway hemmatandblekning, Ta en långt skönt bad på kvällen när din partner kommit hem etcetera. Ta varje tillfälle i akt att ta hand om dig själv lite extra. Att glömma bort sig själv och bara fokusera på barnet blir tyvärr aldrig särskilt bra.

”Att vara hemma kanske är en dröm för många, men inte för mig. Jag har ett friskt barn på fyra månader och en bra relation, men jag känner mig ensam och uttråkad. Jag trivs inte i föräldragruppen och har ingen väninna att promenera med. Så när min man kommer hem på kvällarna har jag ett sådant behov av vuxenkontakt att jag nästan ”kväver” honom…”