Unna dig vardagslyx för att få mer tid över

Att man som förälder ofta har knappt om tid är nog något de flesta med barn kan skriva under på. När barnen är riktigt små behöver de hjälp och uppmärksamhet i princip dygnet runt och perioden som föräldraledig består oftast av allt annat än just ledighet. Bara att gå till affären och handla kan vara en tuff uppgift som nybliven förälder. Ett litet barn är väldigt oberäkneligt och rätt som det är vaknar den upp ur sin sömn och vill äta, skrika eller gråta. Att då stå i en trång affär med en stor barnvagn gör inte saken direkt lättare. På hemmaplan är det självklart också mycket som ska fixas med bad, mat, sömn, amning etcetera. Det är inte konstigt att man inte får så mycket tid över för sig själv under denna period.

När barnen sedan blir lite äldre är det sporter, träning, nöjen och kompisar som står på schemat och man kan under dessa år få känslan av att man spenderar mer tid i bilen än i hemmet. Att, förutom detta och heltidsarbete, klämma in tid för sig själv, sina vänner, sin partner, träning, städning, handling, etcetera är inte alltid helt lätt. Att många föräldrar bestämmer sig för att ta hjälp av en städfirma och dessutom låta något av alla matkasseföretag leverera de färdigpackade och färdigplanerade matkassarna hem till er är därför inte så konstigt. Sök enkelt på Google efter städning i Uppsala, Stockholm, Göteborg eller den stad du bor för att få upp pålitliga städföretag och jämföra priser. Allt som sparar tid och gör vardagen enklare och roligare är helt klart värt pengarna. Idag får man dessutom RUT-avdrag på den här typen av hushållsnära tjänster så det behöver inte ens bli en särskilt stor utgift.

”En vanlig dag hos familjen Boström börjar vid sex halv sju på morgonen. Då vaknar treårige Viktor, pigg och full av leklust. Efter det vanliga morgonracet med tjat och påklädning, amning, några blöjbyten, frukost, overaller, stövlar och lillasyster ned i vagnen, vandrar Anna i väg med barnen till dagis, där Viktor går några timmar om dagen, fyra dagar i veckan.
– Det händer att jag kommer dit, fortfarande klädd i pyjamaströja, skrattar Anna.
Hon medger att hon är dålig på att ta sig tid för sig själv:
– Ofta tänker jag att jag ska koka kaffe och sätta mig ned en stund när jag kommer hem och Laura har somnat. Men på vägen till kaffebryggaren ser jag ett par byxor som ligger i en hög, plockar upp dem och tar med dem till tvättmaskinen.
Nästan framme trampar hon i gruset i hallen och sopar upp innan hon hänger gårdagens tvätt, som fortfarande ligger kvar i maskinen.”