Global handwashing day

Hösten är här, och så även de vanliga sjukdomarna som är så lätta att få på sig. I förkylningstider är det otroligt viktigt att tänka på att ta hand om sig, och av den anledningen har Global handwashing day kommit till.

89336-the-hand-washingVi gör rätt i att bunkra upp med panodil, plåster, d-vitaminer och annat smått och gott vi kan få tag på från våra apotek. Men kanske är det även bra att försöka förebygga och ta hand om sig så man inte behöver knapra ett piller. I ett pressmeddelande går det att läsa att snart, den 15 oktober, är det dags för den globala handtvättardagen då man uppmärksammar den stora vikten med bra handhygien. För att man ska hålla sig frisk är den bästa åtgärden att man ska tvätta sina händer – noggrant. Svårare än så är det inte. Men det gäller att tvätta dem på rätt sätt.

Tvätta händerna rätt

Om man ställer frågan ”vet du hur du tvättar dina händer?” så kommer vi få ett 100 % ”ja” svar. Men ändå är det så att de allra flesta tänjer lite på hur man ska tvätta sina händer, och kanske behöver man en uppfräschning. Expressen skriver att de flesta inte ens tvättar sina händer efter ett toalettbesök och hela 23 % struntar i att använda två. För att man ska få svart på vitt så gjorde The Daily Mail ett test där de tvättade händerna och före och efter kollade de hur deras smutiga händer såg ut under en UV-lampa. Resultatet var skrämmande. Efter 6 sekunder utan två, vilket är snittet på hur vi tvättar oss, försvann lite smuts, men inte allt. Sex sekunder med tvål gav en stor skillnad, men alla farliga bakterier var ännu inte borta. För att tvätta händerna rätt gäller det att gnugga minst 15 sekunder med riktigt med tvål. Då kanske du kan rädda en förkylning. Tänk att den bara är en tvätt bort.