Gravidförsäkring – Vad man ska tänka på

gravid

Så beskedet har anlänt att ett barn är på väg. Detta är en livsförändrande händelse! Oavsett om barnet är planerat eller kommer som en överraskning. Om det är första barnet eller en lillasyster eller lillebror som är på väg, så finns det tusen och en saker att tänka på.

Det första som passerar för ens sinnen är kanske inte att teckna en gravidförsäkring men det är något alla som blir gravida i Sverige bör göra. Det finns nämligen helt kostnadsfria försäkringar att teckna så det finns ingen anledning att inte ha en! Så även om det inte är högsta prioritet bör man definitivt placera det på sin topp fem lista direkt efter man fått besked om tillökning.

Så hur ska man gå tillväga när man ska teckna en gravidförsäkring? Nedan följer några punkter som kan vara bra att tänka på:

  • Gratis eller utökad försäkring? Det finns som tidigare sagt gratisförsäkringar och utökade försäkringar man kan teckna. En gratisförsäkring är med andra ord obligatorisk men det är upp till varje blivande förälder att besluta om man behöver det utökade skydd som en försäkring med premie ger. Det går att uppgradera sin gratisförsäkring senare men det är bättre att skaffa sig den så tidigt som möjligt för att maximera skyddet man får för sina pengar. Ingen försäkring gäller för sjukdomar, olyckor eller andra händelser som man känt till innan man tecknat försäkringen!
  • Riskbedömning Vilka specifika risker finns det för just din graviditet? Det är givetvis svårt för en blivande moder att uppskatta helt men det kan vara bra att konsultera sin läkare och fundera på vilka risker som kan föreligga vid just din graviditet. Detta beror på vilken sjukdomshistoria som man själv haft eller som finns inom familjen. Mödrar som blir gravida i högre ålder har också en förhöjd riskbild. Denna bedömning ska man sedan ta med sig när man kikar på de olika försäkringarna så att man får en försäkring som täcker så många av de förutsägbara riskerna som möjligt.
  • När gäller försäkringen? Även om man bör teckna försäkringen så snart som möjligt börjar den kanske inte gälla innan en viss vecka i graviditeten. Försäkringen kan också skydda din bebis under dess första levnadsmånader. Det är viktigt att ha koll på exakt när försäkringen gäller så att man kan teckna en ny försäkring för sitt barn efter att skyddet från gravidförsäkringen slutat gälla.
  • Skydd för din partner Vissa gravidförsäkringar ger visst skydd vid olycksfall och liknande för båda föräldrarna. Modernas försäkringar har det mest omfattande skyddet för den gravidas partner och om man inte har bra försäkring innan kan detta vara ett stort plus.

Beväpnad med dessa punkter är det hög tid att börja titta på de olika bolagens försäkringar för att hitta den som ger de bästa skyddet för eran familj under en av de viktigaste tiderna i era liv. Med försäkringsfrågan avklarad så snabbt som möjligt kan ni sedan lägga fullt fokus på de roligare delarna av att planera för att ge er bebis en bra resa in i världen!