När alla vännerna skaffat barn

När du närmar dig trettio börjar helt plötsligt vänner och andra runt dig att skaffa barn. Från att alla har varit fria och haft gott om tid för fritidsaktiviteter och fest är läget nu ett helt annat. Detta är några av de saker som du kan känna när dina vänner börjar skaffa barn.

barnI ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det finns mer att tänka på än vad man kan tro när det kommer till att bilda familj. Det gäller att förvänta sig det oväntade, i allt från uppfostran, skeenden och kostnader. Men vad händer då när ens vänner börjar skaffa barn och du fortfarande är en gladlynt, fri singel?

Det är kul och jobbigt när vänner runt en börjar bilda familj. Det är lite olika och det beror lite på. Om du själv verkligen vill skaffa barn kan det vara lite tufft när alla runt dig plötsligt är gravidlyckliga och era liv skiljer sig från varandra ganska mycket. Om du inte vill ha barn eller helt enkelt inte alls är redo, kan det vara väldigt roligt att ändå får vara med på ett hörn och följa din väns resa mot ett nytt kapitel i livet.

En era är över – en annan tar vid

Något kan vara svårt, enligt en artikel i Expressen, är att hantera att en era är över. För när ens vänner börjar skaffa familj har man först och främst inte samma tillgång till dessa längre. De kan inte gå ut med dig alls lika ofta, de kan inte mötas upp hur som helst på en spontanfika eller ens ta ditt telefonsamtal när du ringer mitt i nattningen. Det kan dessutom vara svårt att hantera känslan av att inte passa in i deras nya liv, att man inte har samma roll som tidigare, inte samma vikt.

I vårt samhälle finns det dessutom massor av normer kvar, från den tiden då alla skaffade barn och skaffade barn tidigt. De kanske inte är uttalade men de finns ändå där. Och du som inte vill skaffa barn eller som inte har hittat den du vill skaffa barn med kan känna dig bedömd av andra och stressad för att tiden går, inte minst tickar den fördömda biologiska klockan. Tänk dock på att detta är förlegade moralregler som inte bör styra hur du lever ditt liv eller hur du bedömer dig själv.