Hur du hjälper ditt barn vid halsfluss

Halsfluss gör ditt barn trött och kan orsaka smärta och då är det viktigt att ha koll på vad du kan göra som förälder för att underlätta. Vi berättar det du behöver veta för att ta dig igenom sjukdomen tillsammans med ditt barn.

Halsfluss är en sjukdom som sätter sig i halsens tonsiller, även kallat halsmandlarna, och gör att halsen svullnar upp, det blir svårt att svälja och få i sig mat och kan även ge feber. När du eller ditt barn insjuknar i halsfluss kan ni även få muskelvärk, illamående och huvudvärk, vilket kan resultera i utmattning. Som förälder till ett barn som har halsfluss finns det många sätt underlätta för barnet under sjukdomsperioden.

Halsfluss eller halsinfektion? 

Ibland är det svårt att veta vilken typ av sjukdom barnet har då symtomen i halsfluss och andra halsinfektioner kan likna varandra. Halsfluss är när streptokocker har attackerat barnets halsmandlar och är en sjukdom som är orsakad av bakterier. 

“Halsfluss eller akut faryngotonsillit är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier. Det är den bakteriellt orsakade halsflussen som kan kräva antibiotikabehandling.” säger specialistläkaren David Landin

Håll uppsikt över ditt barn och om barnet uppvisar symtom på halsfluss och det inte går över inom några dagar är det dags att uppsöka läkare. Hos läkaren tas ett test för att se om barnet har halsfluss eller en annan halsinfektion. 

Hur sjukdomstiden görs enklare

Det finns sätt att underlätta sjukdomstiden för ditt barn. Vid halsfluss ska barnet som vanligt vila och dricka mycket vatten för att tillfrisknande ska kunna ske så fort som möjligt. Det kan vara svårt att få barn att vara stilla om de känner sig piggare, men som förälder kan du läsa böcker eller lägga pussel med barnet. 

Eftersom halsen är svullen och gör ont kan det vara svårt att få i sig vanlig mat som behövs tuggas. Erbjud därför barnet flytande mat såsom yoghurt eller smoothie. Ett plus är om vätskan är kall, detta känns lindrande och skönt för halsen. Även glass är bra för barnet är att äta för kylan bedövar halsen kortvarigt. 

För att lindra symtom som feber och smärta går det att ge receptfria läkemedel som tar bort dessa tillfälligt. Men om det inte blir bättre inom 3 dagar bör ni söka läkarvård för en undersökning.