Så får du en hållbar ekonomi

Det är inte lätt att få pengarna att räcka till i kristider, särskilt inte om någon i familjen blivit permitterad eller fått gå ner i timmar och lön. Finns det dessutom barn i familjen kan det bli extra svårt.

Ibland kan det kännas hopplöst att se lönen försvinna till räkningar och fasta utgifter så snart den kommit in på kontot. Det som blir kvar kan vara betydligt mindre än normalt i dessa tider. Det finns dock några sätt att få ekonomin att, om inte fungera helt gnisselfritt, åtminstone flyta någorlunda.

Spara pengar på återanvändning

Det finns mycket som går att återanvända i ett hushåll. Allt som går att diska går att återanvända. Plastpåsar, sugrör, allt. Försök att slänga så lite som möjligt. Har du en bebis i familjen fungerar tygblöjor utmärkt den första tiden. Bara tvätta och häng upp. Barnmat är också enkelt att purea själv. Ibland kan det dock hända att oförutsedda saker dyker upp, kanske att bilen går sönder och då finns förstås möjligheten att ta ett lån, men detta ska naturligtvis betalas tillbaka och kan komma att tynga ekonomin ytterligare. Finns det syskon i familjen kanske du sparat kläder som det yngre barnet kan använda. Att sy om kläder är också ett utmärkt sätt att spara pengar. Gamla trista plagg kan göras om och få modernare snitt och gamla kläder kan också användas som ”tyg” till nya barnkläder.

Andra sätt att spara pengar

Odla dina egna grönsaker om det är möjligt. Mycket går att odla på bara en balkong. Tomater, rädisor, gurka, potatis i hinkar, allt möjligt. Finns ingen trädgård eller balkong går det att odla i fönstret också. Sallad och bladväxter som basilika går bra att odla inomhus. Har du sått en enda basilikaplanta behöver du aldrig göra det igen. Ta sticklingar och du kommer alltid att ha basilika.

När du bakar behöver du inte använda formar. Både bröd och bullar kan bakas direkt på plåten. Jäst är ingen stor kostnad, men bakar du mycket och ofta du kan du göra eget jästvatten, recept finns på nätet. Det kräver lite längre jästid, men är ett bra alternativ för den som försöker spara in på allt. Även glass och fil går att göra själv.

Andra sätt att spara pengar på är att samåka eller ännu hellre cykla till arbetet, göra egna lunchlådor och naturligtvis att ta tillvara på rester.