Köpa elscooter till tonåringen

man använder elscooter

När barnen börjar komma upp i tonåren vill de gärna kunna ta sig enkelt till olika aktiviteter, eller besöka vänner och familj. Då kan en elscooter vara passande. Det gäller dock att ha koll på vilken fordonsklass som elscootern tillhör.

För att räknas som en cykel bör en elscooter hålla en hastighet på maximalt tjugo kilometer i timmen och ha en motor som ligger på maximalt 250 watt. Den kan då köras som efter cykelregler. När elscootern inte passar in på dessa kriterier, om den till exempel har en starkare motor eller går snabbare så får den bara köras på inhägnat område. Vi rekommenderar också att läsa på mer om elscootrar, läs mer här för ytterligare upplysningar.

Tips att tänka på vid inköp av elscooter

Det är lag på att barn och tonåringar under femton år måste ha hjälm när de kör elscooter. För att den ska kunna klassas som cykel och köras på allmän väg så måste elscootern ha ringklocka och bromsar. Den bör också vara utrustad med lysen bak och fram och ha reflexer om den ska användas efter mörkrets inbrott.
Det finns ingen åldersgräns för att köra elscooter när den räknas som en cykel. Men det är värt att tänka på att en elscooter kan komma upp i rätt höga hastigheter, vilket ökar risken för olyckor. Det är därför viktigt att den tonåring som kommer att köra elscootern har god kunskap i att vistas i trafik. Tonåringen i fråga bör känna till vilka trafikregler som är aktuella, använda hjälm och vara kompetent i att köra elscootern.

”Transportstyrelsen rekommenderar är att du kontaktar respektive företag om du är osäker på vad som gäller just för deras elsparkcyklar”