Lär barnen att ta hand om miljön

Att leva miljövänligt är något som de flesta idag försöker sträva efter i den mån det går. Som småbarnsförälder kan det såklart vara svårt att få ihop en helt miljövänlig vardag. Barn har en tendens att smutsa ner sig och sina kläder ganska rejält. I många familjer är det därför inte ovanligt att tvättmaskinen körs minst en gång om dagen, och antagligen körs även ett stort antal diskmaskiner i veckan. Att barnen lite då och då kan råka göra saker som att spola ner målarfärg i avloppet etcetera bidrar inte direkt heller till en mer välmående planet.

Att sluta tvätta, diska eller duscha är självklart inget alternativ. Dessutom måste man ju låta barn vara barn och självklart går deras välbefinnande och lycka före miljötänk. Däremot är barn väldigt tacksamma att lära nya saker och gör man det bara till en rolig eller spännande grej där man också förklarar hur miljö, natur och planeten tar illa vid sig när vi människor behandlar den illa.

Lär barnen att återvinna, källsortera och kompostera så kommer detta komma naturligt för dem resten av livet. I Timrå kom lärarna på ett smart sätt att engagera och lära barnen om återvinning. Hela artikeln hittar ni här, i Dagbladet.se. Så här säger förskolläraren Anna Sjölinder:

– Vi vill slå ett slag för återbruk av material och lära barnen om återvinning. Det har blivit ett pyssel med ett bra syfte och det är roligt att vi får visa upp allt vad barnen har gjort, säger Anna Sjölinder, förskollärare vid Bäckmo förskola.