No more kalashets

Vi vet alla att småbarnskalas kan vara enerverande som upplevelse, inte minst med alla barn som springer runt och är busiga av socker. Men det kan också vara rejält stressande med alla förberedelser som en kan tänka ha, med tårta, lekar, presenter och fiskdamm. Idag skriver vi om tips och råd i och med detta ”event” som är på verklig uppgång.

1145968-grona-lund-01I GP kan vi läsa att barnkalas blir allt dyrare och att detta gör det svårt för mindre bemedlade familjer att ha råd samtidigt som klasskillnader på detta sätt blir än mer tydligt för barn i yngre åldrar. En orsak till de högre kostnaderna är att marknaden är växande och utbudet är större i takt med att populariteten och efterfrågan har ökats. Men det behövs kanske inte bjudas in hela 20 ungar på ett lekland, det kanske ibland räcker med de allra närmaste kompisarna om en nu vill kosta på och fira dagen någonstans utanför hemmet. En kan även prata med sitt barn om förutsättningarna och läget, utan att för den delen lägga familjens trassliga ekonomi på ett barns små axlar. I artikeln kan vi läsa att det mycket väl vara så att det är en kombination mellan föräldrar, barn och sociala medier som gör att priset på ett barnkalas har trissats upp något enormt. Förväntningar och press ställer alltså till det för de som kanske inte riktigt har råd, något som säkerligen straffar barnet i slutänden – och det är ju antitesen till vad en vill uppnå med ett barnkalas för de man älskar allra mest i världen.

I DN kan vi läsa om att barnkalaset inte behöver bli så dyrt som en har bävat för, alla har ju inte råd att ha kalaset på ett lekland exempelvis. Tips vi får av en ekonom på Nordea är att istället tänka lite utanför ramarna för barn är barn och bryr sig nödvändigtvis inte om exklusiva lokaler versus billigare varianter. Vi listar några av råden här nedan:

  1. Grilla korvi trädgården/parkleken och ha en skattjakt i skogen. Du kan också hänga godispåsar eller sockerdricka i träden som Pippi.
  2. Låt barnet ta med de två närmaste kompisarna på vuxenfika eller bio på stan i stället – det uppskattas ibland mer än stora kalas.
  3. Det finns många 4 H-gårdar som anordnar barnkalas för en lite billigare peng där man får möjlighet att åka traktor och klappa djur.

Skapa ett fint kalas med värme istället för dyra pengar

godis gott glassEtt sista tips vi kan ta med oss från denna artikel är att man faktiskt inte behöver bjuda alla, även om det kanske känns så. Men då riskerar kostnaderna är riktigt skjuta i höjden. Man kan även prata med övriga föräldrar och göra upp om rimliga kostnader för priser och kalas samt gå samman när det vankas just kalas för att minska kostnaderna och skapa en bättre upplevelse. Ett barnkalas ska ju givetvis inte göra en familj skuldsatt eller insolvent. I denna artikel från Aftonbladet kan vi läsa om hur ett barnkalas kan vara nog så enkelt men ändå ett minne för livet.

Något som inte behöver bli dyrt alls är att beställa en unik och riktigt speciell tårta på dintarta.se, det kommer garanterat att bli ett minne för livet för den lilla lycklige som fyller.