Så ska du tänka kring bostadsköp

Genom att köpa ditt boende kan du sänka dina månadskostnader samtidigt som du gör en bra investering historiskt sett. För att kunna köpa en bostad behöver du i första hand ett lånelöfte från en bank och en kontantinsats. Tänk även på att köpa ett boende du kan behålla i dåliga tider.

Att äga sitt eget boende har många fördelar men det finns även utmaningar med att köpa din egen bostad som att spara ihop en kontantinsats. Ur ett historiskt perspektiv har det varit en bra investering att köpa en bostad.

Lånelöfte och kontantinsats

Lånelöftet är din biljett till bostadsmarknaden och det första du behöver när du ska köpa din bostad. Har du ett lånelöfte vet du på förhand hur mycket du har möjlighet att låna av banken. Utifrån det vet du vilka objekt du kan titta och buda på. Ska du ansöka om lånelöfte ska du kolla in Danske Bank, Här kan du ansöka om lånelöfte hos Danske Bank som är enkelt och smidigt. Utöver lånelöfte behöver du en kontantinsats på minst 15 procent av beloppet. Det bästa är att du har sparat ihop kontantinsatsen innan du ska köpa för att undvika blancolån med hög ränta.

Viktigt att tänka på

Det som är bra att ha med dig när du ska köpa bostad är att räntorna styr bostadspriserna. Därför ska du undvika att köpa en för dyr bostad där du får mycket lån. Har du mycket lån har du mindre marginaler. Skulle du bli av med jobbet kan du bli tvungen att sälja din bostad oavsett hur bostadspriserna är. Säljer du i en svag marknad gör du en förlustaffär men har fortfarande kvar dina lån. Därför är det bra att se till att du kan äga din bostad även om din ekonomiska situation blir dålig en period.

Fördelar med att äga en bostad

Det är en frihet att äga boendet som att du själv kan bestämma när och om du till exempel vill renovera eller byta ut vitvaror. Du kan även få en lägre månadskostnad jämfört med att hyra. Det är oftast billigare att bo i en nyproducerad bostadsrätt än en nyproducerad hyresrätt. När du amorterar betalar du av på ditt eget lån istället för en hyra som går till den som äger bostaden. Kommer du under amorteringskravet kan du sänka din månadskostnad ytterligare.