Så sparar en familj på energi

Att dra ner på tiden i duschen och släcka lampor kan ge stor effekt på energiförbrukningen i ett hem. Genom att gå igenom bostaden och byta ut energislukande produkter minskar du familjens klimatavtryck. Förutom att det är bra för miljön sparar du pengar.

I ett hem finns det massor med saker som slukar energi. Att minska på elförbrukningen är bra för både plånboken och miljön. För att minska familjen elförbrukning finns det en rad tämligen enkla saker som kan göras. Med hjälp av en elmätare kan du enkelt ta reda på hur mycket el olika hushållsmaskiner förbrukar. Hushållen förbrukar ofta mer energi än det är nödvändigt.

Minska energiförbrukningen med nytt värmesystem

husvärmeHur ser värmesystemet ut i bostaden? Att komplettera eller byta uppvärmning till en luftvärmepump luftia.se är en bra investering för din familj och bra för klimatet. Energibehovet minskas vilket är bra för miljön och din årskostnad för elförbrukningen går med största sannolikhet ner. Det är dock viktigt att luftvärmepumpen är anpassad efter bostaden för att fungera optimalt. Att byta eller komplettera ett värmesystem är en stor investering men kan löna sig i längden.

Utöver värmesystemet kan små åtgärder få stora positiva effekter. Se över dörrar och fönster så att det är tätt överallt. Att släppa ut värmen ur huset är onödigt, speciellt på vintern. Att sänka temperaturen inomhus kan vara väldigt effektivt. När du möblerar är det bra att tänka på att inte täcka elementen, det hindrar värmen från att sprida sig.

Stäng av det du inte använder

Dra ut sladden ur laddare och stäng av tv:n när den inte används, låt den inte stå på standby. Stäng även av handdukstorken när den inte används och sänk golvvärmen. Kanske behöver inte alla rum ha fönsterlampor som är tända och kom ihåg att släcka taklampan när du går ut ur ett rum. Byt ut alla lampor till LED-lampor eller lågenergilampor, det gör stor skillnad.

Andra enkla tips på hur du kan sänka dina elkostnader:

  • Fyll disk- och tvättmaskin fulla.
  • Använd lock vid matlagning.
  • Frosta av frysen och dammsug bakom kyl och frys.
  • Stäng av köksfläkten när den inte behövs.
  • Försök minska vattenförbrukningen.