Se till att våra barn och ungdomar är säkra på kvällarna

Hur orolig man är som förälder är självklart väldigt individuellt. På grund av allt hemskt som händer i vår värld så är det dock legitimt att i alla fall känna ett uns av oro när våra barn är ute och ränner själva. Senast igår försvann en 8-årig flicka i Göteborgstrakterna. Som tur är hittades hon dock ett knappt dygn senare. Att barn, ungdomar, och självklart även vuxna personer, återfinns så pass kort efter en kidnappning eller liknande är dock inte alls vanligt. Även om kidnappningar, våldtäkter eller i värsta fall mord, är relativt ovanligt så händer det tyvärr alldeles för ofta. Och alldeles för ofta är det dessutom våra unga barn eller tonåringar som drabbas.

”Klockan 02.48 natten mot fredagen stoppade en patrull från föreningen Missing People en man som kom bärande på en ung flicka i sina armar. Ett jubel utbröt när man förstod att det var den försvunna nioåringen som hittats. Men jublet övergick i lynchstämning.

En polispatrull som fanns i närheten förde snabbt bort mannen.

– Stämningen var mycket hätsk med höga röster. Det gick inte att ha kvar honom där, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande för Missing People, till DN.se.”

Oavsett om du är förälder till ett barn eller en tonåring så är det bästa tipset att se till att de har en mobiltelefon från och med den ålder då de till exempel börjar gå till och från skolan själva. Som ung tonåring är det dessutom ofta en självklarhet att man är ute och umgås med vänner på kvällarna och sedan tar sig hem på egen hand sent på kvällen eller natten. Om din ungdom då har en egen smartphone kan ni dels ha kontakt under kvällens gång plus att ni kan ladda ner ett överfallslarm från Walk me home. Detta alarm aktiverar man om man skulle ha oturen att bli överfallen, förföljd etcetera. Läs mer på Walk me home´s hemsida. Man kan aldrig vara för säker.