Vara gift vs vara sambo

Det finns en rad juridiska fördelar med att vara gift, det är ett som är säker och är man sambos och har barn tillsammans har det vara väl värt att gifta sig – om inget annat för att ge barnet mer trygghet.

brud-gifta-brollop-frieri-litenI Svenska Dagbladet står att läsa om de olika sagobröllopen mellan kungligheter som vi minns och alltid nog kommer minnas. Vad som sticker ut i dessa små berättelser är hur de valda bröllopen man talar om är de bröllop när brudparet gift sig av ingen annan anledning än utav kärlek – oavsett om kärleken mellan dem var accepterad enligt rådande normer när giftermålet skedde. Och visst ska man gifta sig av kärlek och hålla bröllop med vackra omsorgsfullt valda dekorationer såsom de dekorationer man kan hitta på sidan http://www.calligraphen.se/sv/artiklar/brollop/tillbehor_dekorationer/index.html. Men det finns också en ytterligare anledning att gifta sig: för att få trygghet, och det är extra viktigt när man är sambos och har barn tillsammans.

Inte samma rättigheter utan giftermål

Något som man ska vara på det klara med är att par som enbart är sambos har inte samma rättigheter som par med barn som är gifta. Något som till exempel Dagens Nyheter skriver om är arvsrätten. När föräldrarna är sambos och inte gifta är det bara barnet som ärver föräldern som går bort och är man gifta så har även den efterlevande föräldern rättigheter när det kommer till själva arvet. Extra problematiskt att då bara vara sambos är om den ena partnern har barn sedan tidigare och bor med en ny kärlek. Skulle personen med barnet gå bort kan detta barn rent faktiskt komma hem till bostaden sambon bor i och plocka bort allt som den bortgångne lämnat efter sig – vilket inte går när man är gift.

Varierar från fall till fall

Något som man också bör ha i åtanke är att det självklart kan skilja sig från fall till fall. Till exempel skriver juristen Anna Akselsson i en artikel hos dt om hur just den främsta fördelen är arvsrätten. Som gift ärver man varandra, det gör man inte som sambos. Dock tipsar hon om att om att man som sambo kan skriva testamente på vad man vill ska ske om ett dödsfall skulle inträffa – och det kan också vara något att tänka på.