Barn kostar över en miljon

Att ha barn kostar pengar, mycket pengar. Rättare sagt 1,4 miljoner kronor från barnets födsel till att hen fyller 18 år. Därför gäller det att man börjar spara redan innan man skaffar barn och att man när barnet är här ser över sina försäkring, pension och inkomst.

3303788-tva-barn-leker-med-trampbil-3

Det krävs en hel del uppoffring att vara förälder. Framförallt ger man upp mycket av sin tid och det kan vara svårt att få någon tid för sig själv, speciellt när man är småbarnsförälder. Men det är inte bara tid som barnen kostar, utan även en hel del pengar. Närmare bestämt 1,4 miljoner kronor från födseln fram till 18-årsdagen.

Dyrast det första året

Det är Swedbank som räknat ut detta och man har i DN skrivit om det. I uträkningen tittar de på allt ifrån kostnader för utrustning, till inkomstbortfall och löpande kostnader. Barnet är absolut dyrast det första året och beräknas kosta 110 600 kronor med föräldrarnas inkomstbortfall och all utrustning som behövs. Som billigast i drift är barnet när det är fyra år och dyrare blir det sedan i tonåren. Detta på grund av fritidsintressen, presenter till kompisar, kläder och veckopeng. Ungdomar runt 17-18 år kostar över 80 000 kronor per år i genomsnitt. De 1,4 miljoner kronor som barnen kostar är brutto eftersom Swedbank räknat med att föräldrar får studiebidrag och barnbidrag på sammanlagt 230 000 kronor under barnens uppväxt.

Börja spara tidigt

För att klara av dessa kostader för barnen är det bra att börja spara redan innan man får tillökning. Det är viktigt att även alltid lägga undan pengar till den utrustning som har med säkerhet att göra. Man bör även sätta sig in i vad det innebär för inkomsten när man är föräldraledig och att den sjukpenninggrundande inkomsten och pensionen kan förändras för den som är hemma med barnet. Förutom detta bör man tänka på att skaffa en försäkring till barnet och detta måste man skaffa rätt omgående efter födseln. Är man inte gift behöver man också kolla upp vad som gäller eftersom ekonomin förmodligen blir ännu mer gemensam när man har barn tillsammans.