Barnkläder innehåller gifter

Många barnkläder som säljs hos de stora klädkedjorna innehåller gifter som är både skadliga för människor och dåliga för miljön. Därför väljer många att handla barnkläder på second hand. Man har dock lovat från klädkedjornas sida att kemikalierna kommer tas bort från plaggen.

3581916-torkar-tvatt

Tidigare har vi skrivit om att det är populärt att handla barnkläder för att det är billigare och bättre för miljön.

”För vi lever dessutom i en värld där resurserna inte riktigt räcker till, att handla i andra hand och byta kläder är långt mer hållbart än att köpa nytt.” Läs mer.

Men ytterligare en anledning till att många väljer att handla barnkläder second hand är att nya barnkläder ofta innehåller gifter, som försvunnit i second hand-kläderna för att de tvättats så många gånger. I Dagens Nyheter kan man läsa att ett av tre plagg för barn som säljs på de stora klädkedjorna innehåller farliga kemikalier. Dessa ämnen bör självklart inte finnas i barnkläder men de gör alltså det ändå. De plagg som undersökts innehåller ftalaterna DBP och DEHP, vilka klassas av EU som hälsofarliga.

Påverkar människan

Ett annat ämne som förekommer i många kläder som säljs för barn är nonylfenol. EU har visserligen inte förbjudit den här substansen men man har begränsat användningen av den inom textilindustrin. Samtliga farliga kemikalier, otillåtna eller inte, påverkar människans immunförsvar och fortplantningsförmåga. Det är alltså väldigt oroande att dessa ämnen kommer i kontakt med barn.

Ska minska på kemikalierna

Under de senaste 50 åren har kemikalieproduktionen i världen ökat väldigt mycket. Allt fler företag lovar dock att vara kemikaliefria i framtiden och det ser ut som att vi går emot en utveckling där kemikalieproduktionen gått upp för att snart börja gå ner igen.